юни 23, 2024

Как да играете шах: някои правила, за да започнете

1 min read
Как да играете шах

Никога не е късно да се научите да играете шах — най-популярната игра в света! Научаването на правилата на шаха е лесно:

 1. Настройте дъската за шах
 2. Научете се да местите фигурите
 3. Открийте специалните правила
 4. Научете кой прави първия ход
 5. Вижте правилата за печелене
 6. Изучете основните стратегии
 7. Упражнявайте се да играете на много игри

Ето видео на IM Danny Rensch, което обяснява всички правила, които трябва да знаете, за да започнете да играете шах.

Стъпка 1. Как да настроите шахматната дъска

В началото на играта шахматната дъска е разположена така, че всеки играч да има бяло (или светло) квадратче в долната дясна страна.

След това шахматните фигури се подреждат по същия начин всеки път. Вторият ред (или ред) се запълва с пешки. Топовете отиват в ъглите, след това рицарите до тях, следвани от епископите и накрая кралицата, която винаги отива на собствения си съответстващ цвят (бяла дама на бяло, черна дама на черно), и кралят на останалия квадрат.

Стъпка 2. Как се движат шахматните фигури

Всеки от 6-те различни вида фигури се движи по различен начин. Фигурите не могат да се движат през други фигури (въпреки че рицарят може да прескача други фигури) и никога не могат да се движат върху поле с една от собствените си фигури. Въпреки това, те могат да бъдат преместени, за да заемат мястото на противникова фигура, която след това е заловена. Фигурите обикновено се преместват в позиции, където могат да превземат други фигури (като кацнат на тяхното поле и след това ги заменят), защитават собствените си фигури в случай на улавяне или контролират важни квадрати в играта.

Как да преместите царя в шах

Царят е най-важната фигура, но е една от най-слабите. Царят може да се движи само с едно поле във всяка посока – нагоре, надолу, настрани и по диагонал.

Кралят никога не може да се премести в шах (където може да бъде заловен). Когато царят е атакуван от друга фигура, това се нарича „шах“.

Как да преместите царицата в шах

Дамата е най-силната фигура. Тя може да се движи във всяка една права посока – напред, назад, настрани или диагонално – доколкото е възможно, стига да не се движи през някоя от собствените си фигури.

И както при всички фигури, ако дамата вземе фигура на противника, нейният ход е приключил. Забележете как бялата царица улавя черната царица и след това черният крал е принуден да се премести.

Как да преместите топа в шах

Топът може да се движи колкото иска, но само напред, назад и настрани.

Топовете са особено силни фигури, когато се защитават един друг и работят заедно!

Как да преместите офицера в шах

Офицерът може да се движи колкото иска, но само по диагонал. Всеки епископ започва с един цвят (светъл или тъмен) и винаги трябва да остане на този цвят.

Как да преместите коня в шаха

Конете се движат по много различен начин от другите фигури – преминават две полета в една посока и след това още едно движение под ъгъл от 90 градуса, точно като формата на „L“.

Как да преместите пешката в шах

Пешките са необичайни, защото се движат и улавят по различни начини: те се движат напред, но улавят по диагонал. Пешките могат да се движат напред само с едно поле наведнъж, с изключение на първия си ход, когато могат да се движат напред с две полета.

Пешките могат да уловят само едно квадратче по диагонал пред тях. Те никога не могат да се движат или уловят назад. Ако има друга фигура точно пред пешка, той не може да премине покрай нея или да я вземе.

Стъпка 3. Открийте специалните правила на шаха

В шаха има няколко специални правила, които на пръв поглед може да не изглеждат логични. Те са създадени, за да направят играта по-забавна и интересна.

Как да популяризирате пешка в шаха

Пешките имат друга специална способност и това е, че ако една пешка достигне другата страна на дъската, тя може да се превърне във всяка друга шахматна фигура (наречена промоция), с изключение на цар (или пешка, по този въпрос).

Пешка може да бъде повишена в кон, епископ, топ или дама. Често срещано погрешно схващане е, че пешките могат да се разменят само срещу фигура, която е била уловена. Това не е вярно. Пешка обикновено се повишава до царица. Могат да се повишават само пешки.

Как се прави „En Passant“ в шах

Последното правило за пешките се нарича „en passant“, което на френски означава „преминаване“. Ако една пешка измести две полета при първия си ход и по този начин се приземи от страната на пешката на противника (ефективно прескачайки способността на другата пешка да я улови), тази друга пешка има опцията да улови първата пешка, докато минава.

Този специален ход трябва да се направи веднага след като първата пешка е преминала, в противен случай опцията за нейното улавяне вече не е налична. Кликнете върху примера по-долу, за да разберете по-добре това странно, но важно правило.

Как се прави замък в шах

Едно друго специално шахматно правило се нарича рокада. Този ход ви позволява да направите две важни неща с един ход: да изведете краля си на безопасно място (надяваме се) и да изведете топа си от ъгъла и да влезе в играта. На ход на играча той може да премести царя си с две полета от едната страна и след това да премести топа от ъгъла на тази страна точно до царя от противоположната страна. (Вижте примера по-долу.) Въпреки това, за да направите замък, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • трябва да е първият ход на краля
 • трябва да е първият ход на този топ
 • не може да има фигури между царя и топа, които да се движат
 • кралят може да не е под шах или да не преминава през шах

Забележете, че когато правите рокада в една посока, царят е по-близо до страната на дъската. Това се нарича рокада „кралски фланг“. Рокадата към другата страна, през мястото, където седеше дамата, се нарича рокада „страна на дамата“. Независимо от коя страна, царят винаги се движи само с две полета при рокада.

Стъпка 4. Разберете кой прави първия ход в шаха

Играчът с белите фигури винаги се движи първи. Следователно играчите обикновено решават кой ще стане бял по случайност или късмет, като например хвърляне на монета или каране на един играч да познае цвета на скритата пешка в ръката на другия играч.

След това белите правят ход, следван от черните, след това отново белите, след това черните и така до края на играта. Да можеш да се движиш пръв е малко предимство, което дава възможност на белия играч да атакува веднага.

Стъпка 5. Прегледайте правилата за това как да спечелите игра на шах

Има няколко начина да завършите партия шах: с мат, с реми, с отказ, с загуба навреме…

Как да матирате в шах

Целта на играта е да се постави мат на царя на противника. Това се случва, когато царят е поставен под шах и не може да излезе от шах.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.