юни 23, 2024

Как се играе белот – правила

1 min read
как се играе белот

Как да играя?

Белотът е игра на карти за 4 играчи (два отбора от по двама). Играе се с тесте от 32 карти (премахват се всички карти от 2 до 6). Играчите се подреждат по начин, по който са партньорите седнали един срещу друг. Играта има четири фази:

Раздаване на карти

На всеки играч първо се раздават 3 карти в посока, обратна на часовниковата стрелка, а след това две допълнителни. По този начин в края на тази фаза всеки играч има 5 карти в ръцете си.

Обявяване/наддаване

Идеята на наддаването е да се определи типът на играта. Това са:

Решаващ цвят на играта – коз

При този вариант един от цветовете се определя като коз, а останалите са равни. Рангът на картите с цвят на коз е както следва (в низходящ ред): J; 9; А; 10; К; Q; 8; 7. Картите с други цветове се подреждат както следва: A; 10; К; Q; J; 9; 8; 7. Карта от цвят коз доминира над всяка карта от цвят без коз, независимо от класирането.

Без коз

В играта „Без коз“ няма доминиращ цвят. Класирането на картите е: A; 10; К; Q; J; 9; 8; 7, независимо от цвета.

Всичко коз

В игра на „Всички козове“ всички цветове са козови, което означава, че класацията на картите на всеки цвят е: J; 9; А; 10; К; Q; 8; 7. Отново няма доминиращ цвят.

Наддаване: Играчът отдясно на дилъра наддава първи. Те могат да предложат един от вариантите, което означава цвят, игра „Без коз“ или „Всички козове“. Ако не могат да предложат един от вариантите, те могат да обявят „пас“. Следващият играч може да предложи или по-високо наддаване, или „пас“. Класирането е както следва:

Когато последното валидно наддаване е направено от опонент, играчът може да наддава „контра“. Това означава, че играчът, който го е обявил, планира да спечели играта, като играе по вида, предложен от противник. В този случай резултатът се удвоява. Противниците могат да отговорят с „ре-контра“. Тогава резултатът се учетворява. В игра на „контра“ или „ре-контра“ всички точки се дават на отбора, спечелил сделката. Наддаването приключва, когато трима играчи последователно обявят „пас“ след предлагане на играта. След това на всеки играч се раздават още три карти. Ако наддаването приключи, без валиден вариант (всички играчи „пасуват“), тогава всички карти се връщат в тестето и следващият играч (отдясно на дилъра) раздава.

Играйте

Играчът отдясно на дилъра започва играта, като играе карта. Всеки друг играч трябва да изиграе карта от същия цвят. Ръката се печели от играча, изиграл най-високата карта (или коз). Играчът, спечелил ръката, събира картите и започва следващия рунд, като играе карта по свой избор.

Игра за козове – боя

Всеки играч трябва да изиграе карта от същия цвят, както и да рейзне на цвят коз. Ако играчът няма карта от същия цвят и най-високата карта принадлежи на противниците, те трябва да играят коз. Ако противниците играят коз, тогава играчът трябва да постави коз от по-висок ранг. Ако нямат такава карта, могат да играят вместо това произволна карта.

Игра на без коз

Играе се като игра на коз, но няма цвят на коз и единственото задължително правило е да се отговори на изиграния цвят.

Игра на всичко коз

За разлика от играта „Без коз“, всички цветове са козови, така че картите за игра от един и същи цвят са задължителни, както и рейзът (разиграване на карта с по-висок ранг от останалите играни карти), независимо кой отбор има най-високата карта.

Резултат

В края на играта всеки отбор брои точките, които е натрупал от печелившите ръце, като всяка карта има определена стойност:

Карта Игра с коз Игра на без коз
7 0 0
8 0 0
9 14 0
10 10 10
J 20 2
Q 3 3
K 4 4
A 11 11

След това към натрупаните точки се добавят награди. При игра „Без коз“ спечелените по този начин точки се удвояват, като единствената награда, която не се удвоява, е тази на валата. Ако отборът, който е обявил вида на играта, има повече точки от опонентите си, тогава отборът е „отвън“. Ако точките и на двата отбора са равно, тогава играта е „висяща“. Ако отборът, декларирал играта, има по-малко точки от опонентите си, тогава той е „вътре“.

Когато отборът е „отвън“, всеки отбор получава точките, които има, разделени на 10 и закръглени.

Когато отборът е „вътре“, опонентите получават всички точки (включително тези на отбора, който е „вътре“), разделени на 10 и закръглени.

Ако играта е „висяща“, отборът, декларирал вида на играта, не получава точки. Те остават за победителя от следващото раздаване. Въпреки това, противниците получават своите точки (разделени и закръглени). Ако следващото раздаване също е „висящо“, точките се натрупват за следващото и така нататък.

Когато е обявено „контра“, отборът, натрупал повече точки, получава удвоен резултат за „вътрешна“ игра, независимо от това кой го е обявил (Освен това, всички награди се удвояват, включително валат).

Когато е обявено „ре-контра“, отборът, натрупал повече точки, получава учетворен резултат за „вътрешна“ игра, независимо от това кой го е обявил (Освен това всички премии се учетворяват, включително валатната).

Когато е обявено „контра“ или „ре-контра“ и играта е „висяща“, тогава всички точки (удвоени или учетворени) отиват при отбора, който спечели следващото раздаване.

Играта приключва, когато един от отборите събере 151 или повече точки. Ако и двата отбора достигнат тази сума едновременно, този с по-висок резултат печели. Ако имат равен резултат, тогава те продължават да играят, докато някой спечели.

Игра не може да се спечели с валат. Ако една игра завърши с валат, тогава трябва да се играе друго раздаване, докато се спечели игра без валат.

Награди

Играч, който има тези комбинации от карти и ги обяви, когато играе първата си карта (независимо дали картата е включена в комбинациите или не), може да спечели на отбора си съответните точки:

КОМБИНАЦИЯ Обявяване Точки
Поредица от три карти от един и същи цвят Терца 20
Поредица от четири карти от един и същи цвят петдесет 50
Поредица от пет карти от един и същи цвят сто 100
Четири от един вид (10, Q, K, A) Каре 100
Четири деветки (9) Каре 150
Четири валета (J) Каре 200

едът на картите за последователности е: 7; 8; 9; 10; J; Q; К; А.

В игрите „Без коз“ играчите не могат да обявяват своите комбинации. Това означава, че те няма да получават никакви допълнителни точки, освен
за валат или последните 10.

Ако една и съща карта е част от каре и последователност (tierce, quarte, quint), играчът избира коя да обяви.

Ако и двата отбора обявят последователности, точките се дават само на отбора, обявил по-високата последователност. Ако и двете последователности са с еднаква дължина, за по-висока се счита тази, която съдържа карти с по-висок ранг. Ако и двете последователности са равни, нито един отбор не получава премии.

Ако и двата отбора обявят карета, точки получава само отборът, което каре, награждава повече точки (цвят на коз).

Дават се точки за последователности от карти, дори ако другият отбор има каре.

Точки за „Белот“: Ако един от играчите има Q и K цвят на коз (който и да е цвят в играта „Всички козове“) и го обяви, печели 20 точки за своя отбор. Обявяването на „Белот“ се случва, когато играчът изиграе първата от двете карти, ако се прилага едно от тези правила: първа карта от този трик; отговаряне на цвят; играещ цвят на коз.

Точки от 10 точки се дава на отбора, спечелил последния трик от раздаването (последните 10). Ако отборът спечели всички други трикове от това раздаване (valat), отборът печели допълнителни 90 точки.

Закръгляване

Игра ОБЩИЯТ БРОЙ ТОЧКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ПОСЛЕДНИТЕ 10 Е:
Игра на коз 162 (16) в игра на коз
Без коз 260 (26 след удвояване) в игра „Без коз“.
Всичко коз 258 (26) в игра „Всички козове“.

В играта „Всички козове“ резултатите, които завършват на 4, се закръглят нагоре от отбора с по-малко точки.

В играта „Без коз“ закръгляването става след удвояване на резултата.

В игра с козови цветове или игра „Всички козове“, ако един от отборите има допълнителни точки от 50 или 150, това може да генерира резултат от 154-154 при „Всички козове“ или 106-106 при игра с козови цветове. „Висящите“ точки се закръглят нагоре. Така че отборът, който не е обявил „Всички козове“, получава 15 и „виси“ 16, а в игра с цвят на коз ще получавате 10 и „увисвате“ 11.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.