юни 23, 2024

Манчестър Сити е обвинен в нарушаване на финансовите правила от Висшата лига

1 min read
Манчестър Сити

Висшата лига обвини Манчестър Сити в повече от 100 нарушения на финансовите си правила след четиригодишно разследване.

Той е насочил клуба към независима комисия за предполагаеми нарушения на правилата между 2009 и 2018 г.

Той също така обвини Сити, че не сътрудничи от началото на разследването през декември 2018 г.

От Сити казаха, че са „изненадани“ от обвиненията и са подкрепени от „съвкупност от неопровержими доказателства“.

Комисията може да налага наказания, вариращи от глоба и отнемане на точки до изключване от Висшата лига.

„Манчестър Сити е изненадан от издаването на тези предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига, особено като се има предвид обширната ангажираност и огромното количество подробни материали, които са предоставени на EPL“, се казва в изявление на клуба.

„Клубът приветства прегледа на този въпрос от независима комисия, която безпристрастно да разгледа изчерпателния набор от неопровержими доказателства, които съществуват в подкрепа на неговата позиция.

„Като такива, очакваме с нетърпение този въпрос да бъде сложен край веднъж завинаги.“

Миналия сезон Сити спечели шестата си титла във Висшата лига след поглъщането през 2008 г. от Абу Даби Юнайтед Груп.

В какво са обвинени Сити?

В изявление на Висшата лига се казва, че Сити е нарушил правилата, изискващи от тях да предоставят „точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба“.

Тази информация обхваща приходите на клуба, които включват приходи от спонсорство и оперативни разходи.

Други предполагаеми нарушения са свързани с правила, изискващи пълни подробности за възнагражденията на мениджърите – от сезон 2009-10 до 2012-13, когато Роберто Манчини беше начело – и възнагражденията на играчите между 2010-11 и 2015-16.

Висшата лига заяви, че Сити е нарушил правилата, свързани с разпоредбите на УЕФА, включително финансовия феърплей (FFP), от 2013-14 до 2017-18, както и правилата на Висшата лига за доходност и устойчивост от 2015-16 до 2017-18.

През 2020 г. Европейският футболен ръководен орган УЕФА постанови, че Сити е извършил „сериозни нарушения“ на правилата на FFP между 2012 и 2016 г.

Въпреки това двугодишна забрана от европейски състезания беше отменена от Спортния арбитражен съд (Cas) по-късно същата година.

УЕФА започна разследването си срещу Сити, след като германският вестник Der Spiegel публикува изтекли документи през ноември 2018 г., в които се твърди, че клубът е завишил стойността на спонсорска сделка.

„Ще бъде скъпо и ще се проточи“ – анализ

Саймън Стоун от BBC Sport

Сити не получи предварително предупреждение за изявлението на Висшата лига. Те бяха извикани едновременно с публикуването на изявлението.

Те също така отбелязват, че времето на изявлението, като се има предвид, че бялата книга за управлението на футбола предстои да бъде публикувана. Смята се, че завеждането на този случай вероятно ще бъде използвано от Висшата лига като доказателство, че са в състояние да се справят с проблемите на управлението.

Сити са уверени в позицията си и това включва обвиненията, които са изтекли по давност по делото им от УЕФА. Предполага се, че клубът е предоставил съответните доказателства около тези обвинения на Висшата лига преди известно време.

Въз основа на това, че на Висшата лига отне четири години, за да стигне до този момент, не очаквайте разрешение на този случай скоро.

Манчестър Сити винаги е отричал финансови нарушения. Винаги са казвали, че подробностите, публикувани от Der Spiegel, когато информацията беше предадена от Football Leaks, са непълни.

Когато УЕФА заведе делото си, Сити каза, че нямат вяра в това разследване и когато то излезе срещу тях, те отидоха направо в Спортния арбитражен съд, където бяха освободени от това, което смятаха за съществени обвинения, въпреки че някои бяха изтекли.

Те ще бъдат въоръжени с най-добрите адвокати, които ще разглеждат ред по ред всеки елемент от делото на Висшата лига.

Обвинителният лист включва петгодишни твърдения, че Сити не е помогнал с тяхното разследване – което е всичко.

Цялата работа ще бъде скъпа и ще се проточи.

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола винаги е казвал, че е бил уверен от работодателите си, че не са направили нищо лошо. Други – президентът на Ла Лига Хавиер Тебас е един от най-шумните гласове – спорят яростно обратното.

Ако Сити спечели, законно, те ще бъдат ясни, дори ако снайперистите ще продължат.

Ако загубят, могат да бъдат наложени всякакви наказания. Обхватът на Висшата лига в този смисъл е напълно отворен и ние сме в неизследвана територия.

Сега започваме една много дълга крайна игра. Репутацията на Сити – и репутацията на тези, които го притежават – е заложена на карта. Резултатът, когато и да дойде, ще бъде очарователен.

Успехът на Манчестър Сити след поглъщането – хронология

 • Септември 2008: Абу Даби Юнайтед Груп се съгласява да придобие клуба. На същия ден бразилският нападател Робиньо се присъединява от Реал Мадрид за тогавашния рекорд за клуба £32,5 милиона
 • Декември 2009: Роберто Манчини е назначен за мениджър след уволнението на Марк Хюз
 • Май 2011 г.: Сити победи Стоук и спечели ФА Къп, първият им голям трофей от 1976 г.
 • Май 2012 г.: Серхио Агуеро отбелязва драматичен победен гол в добавеното време, докато Ман Сити печели титлата във Висшата лига в последния ден на сезон 2011-12 – първата им титла в лигата от 1968 г.
 • Май 2013 г.: Манчини е уволнен като мениджър и заменен от Мануел Пелегрини, който извежда Сити до титлата във Висшата лига за 2013-14 г.
 • Юли 2016: Пеп Гуардиола наследява Пелегрини като мениджър
 • Май 2018: Сити печели Висшата лига с рекорден брой точки, победи и голове
 • Май 2019 г.: Сити става първият английски отбор, който печели и четирите вътрешни трофея
 • Май 2021 г.: Сити достига първия си финал в Шампионската лига, където губи Челси
 • Май 2022 г.: Сити печели шеста титла във Висшата лига и 17-и трофей от поглъщането през 2008 г.

Как Сити израсна

 • Рекордни приходи на клуба от £613 милиона и печалби от £42 милиона за сезон 2021-22
 • През януари 2023 г. оглави паричната лига на Deloitte – списък на най-богатите клубове в света по приходи – за втора поредна година изпреварвайки Реал Мадрид
 • Спечели шест титли от Висшата лига, две ФА купи, шест EFL купи и три Къмюнити Шийлд, но все още не е спечелил Шампионската лига
 • Похарчи 2,38 милиарда евро (£2,1 милиарда) за нови играчи след поглъщането, според TransferMarkt
 • Подобри британския трансферен рекорд два пъти при подписването на Робиньо за £32,5 милиона през 2008 г. и при залавянето на Джак Грийлиш за £100 милиона през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.