април 12, 2024

Формула 1 „никога няма да запуши устата на никого“, казва главният изпълнителен директор Стефано Доменикали в отговор на спора около актуализирания кодекс на FIA

1 min read
Stefano Domenicali

ФИА беше критикувана за вмъкването на клауза в своя кодекс, забраняваща на пилотите да правят „политически, религиозни и лични изявления“; Алекс Албън каза по-рано пред Sky Sports News, че шофьорите са „объркани“ и „загрижени“

Формула 1 „никога няма да се заяжда с никого“, заяви изпълнителният директор на спорта Стефано Доменикали в отговор на предсезонния спор между ФИА и пилотите.

ФИА актуализира своя спортен кодекс за 2023 г., като добави клауза, която забранява на пилотите да правят „политически, религиозни и лични изявления“ без предварително одобрение от ръководния орган на спорта.

Този ход беше осъден от групи за защита на правата и критикуван от шофьорите, които говореха за своето нещастие и несигурност.

Главният изпълнителен директор Доменикали вече отговори на критиките от страна на пилотите, включително Алекс Албон, като каза пред Guardian, че очаква ФИА да изясни позицията си.

„Формула 1 никога няма да запуши никого“, каза той.

„Всеки иска да говори, така че да има платформата да каже какво иска по правилния начин, толкова по-добре е. Имаме огромна възможност поради позицията на нашия спорт, който става все по-глобален, мултикултурен и многоценен.

„Говорим за 20 пилота, 10 отбора и много спонсори, те имат различни идеи, различни виждания. Не мога да кажа, че един е прав, друг не е, но е правилно, ако е необходимо, да им дадем платформа, за да обсъдят мненията си в отворен път.

„Няма да променим този подход като спорт. Това трябва да е линията на нашия спорт, да дадем възможност на всеки да говори по правилния начин, не с агресивни тонове или да обижда, а с уважение.“

Мохамед Бен Сулайем, който е президент на FIA, каза през декември, че актуализираният кодекс е „в съответствие с политическата неутралност на спорта“ и следва насоките в етичния кодекс на Международния олимпийски комитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.